Algemeen gedeelte van het ondernemingsplan

Deze sectie is, na de introductie, het eerste hoofdstuk van je business plan.

Business data voor het ondernemingsplan

 Business data

Hier worden de handelsnaam, adres en contact details weergegeven evenals je persoonlijke gegevens zodat de financier je kan bereiken.

Handelsnaam en rechtsvorm

Handelsnaam en rechtsvorm

Je handelsnaam en rechtsvorm worden hier vermeld. Onderzoek bij de KVK of je gewenste handelsnaam reeds in gebruik is en welke rechtsvorm je kiest (bijvoorbeeld eenmanszaak, V.O.F., B.V., C.V.) passend bij je nettowinst en gewenste aansprakelijkheid.

Beschrijving van de dienst

Beschrijving van je dienst

Vanzelfsprekend dien je aan te geven wat je aanbiedt of wat je verkoopt. Details komen later aan de orde in de sectie Product van de Marketing-mix.

Afnemers

Wie is je doelgroep? Voor een restaurant bijvoorbeeld is deze zeer breed, jong en oud ongeacht sekse zullen je restaurant bezoeken. Als je IT-services aanbiedt is je doelgroep meer Business 2 Business zonder onderscheid in type business omdat bijna elke bedrijf steunt op IT. De afnemers worden verdeeld in de secties Geografisch, Sociaal economisch, Demografisch en Psychologisch.

Positie in de markt

Hier komt een samenvatting van de concurrentie-analyse welke uitgebreid met een concurrentie-matrix wordt beschreven in de sectie Plaats van de Marketing-mix.


Missie en Visie

Vanuit je missie en visie kun je later de kwalitatieve en kwantitatieve doelstellingen opstellen.