Marktonderzoek in het business plan

Marktonderzoek in het ondernemingsplanDe kern van je ondernemingsplan is het marktonderzoek.

Je dient te analyseren of er behoefte is aan jouw product of dienst in je gewenste regio. Marktonderzoek in het ondernemingsplan wordt helaas niet altijd verricht door bedrijven of start-ups maar kan je wel een voorsprong geven op concurrenten. Het verschaft belangrijke info over de marktbehoefte, marktgrootte en deze, directe of indirecte, concurrenten.

Marktonderzoek bestaat uit ‘field research’ (veldwerk, ook wel genoemd als ‘primaire bronnen’) en ‘desk research’ (secundaire bronnen).

Field research

Zoals het woord ‘field’ benadrukt wordt deze vorm van research verricht in het gebied waar jouw toekomstige klanten zich begeven. Je kan hierbij denken aan enquêtes en interviews om te onderzoeken of mensen jouw product of dienst wel zullen aanschaffen. Een mooi onderdeel van interviews is het plaatsen van een ‘open’ sectie alwaar zij hun suggesties of advies voor fine-tuning van je product kunnen vermelden.

Desk research

Het verschil tussen Desk research en Field research is dat Desk research volledig plaats kan vinden achter de computer. Goede bronnen zijn het CBS, onderzoeksafdelingen van banken, brancheverenigingen etc. waar je kenmerken en statistieken van je sector kunt vinden.

Ons marktonderzoek in het ondernemingsplan is volledig ‘desk-research’. We bestuderen veel onderzoeken om jouw branche onder de loep te leggen. Daarbij kijken we naar de bevolking, de doelgroepen, de vraag naar jouw product, de bestedingen, de conversie, de SMART-doelstellingen en de directe en indirecte concurrenten.

Je kan er van uit gaan dat ons onderzoek compleet is en met bronvermeldingen zodat de feiten naderhand zijn te verifiëren door de financier.