Startende ondernemer workshopWorkshop voor startende ondernemers

Maart 2020

Wij bieden recent ook workshops aan voor de startende ondernemer. Heb je een geweldig idee maar weet je niet hoe het financieel op te stellen of weet je niet wat de fiscale consequenties zijn bij je eenmanszaak of BV? Wil je graag weten hoe je gefinancierd kan raken? Wil je graag weten waar het ondernemingsplan qua content in ieder geval uit dient te bestaan? Wil je aantrekkelijke aftrekposten te weet komen? Droom je van je eigen BV?

Schrijf je dan nu in voor onze workshop!

Met een groepje van maximaal 4 personen krijg je een gehele dag kennis, alle geheimen en praktische tips op belasting-, financieel en organisatorisch gebied. Alle kennis en ‘inside information’ worden je kenbaar gemaakt. Weet je bijvoorbeeld wanneer het financieel en fiscaal gezien beter is om een BV vanuit een eenmanszaak te maken? Weet je wanneer je bij acquisitie wettelijk gezien iemand mag bellen en e-mailen of juist niet? Weet je bij welke bedrag aan financieringsbehoefte de bank daadwerkelijk geïnteresseerd is? Ken je de rekening-courant optie bij de BV? Weet je de fiscale aftrekposten van je eenmanszaak?

Heb je op deze vragen minimaal 2 maal ‘ nee’ geantwoord, dan is deze workshop zeker iets voor jou. Elke vrijdag van de week wordt bij voldoende belangstelling deze workshop gehouden. En de factuur hiervan ad € 275 dien je goed te bewaren want de BTW hierin kan je terugvragen van de Belastingdienst. Dit is een van de aspecten welke worden behandeld bij de workshop. Bovendien is dit bedrag met onze tips snel terugverdiend. Goed om te weten!

Het programma op deze vrijdag is als volgt:

9:00 – 10:00 uur: Startersadvies en financieringstips voor de starter

 • Keuze van de rechtsvorm

 • AVG en privacywetgeving en acquisitie per telefoon en e-mail (koude en warme acquisitie)

 • Unique Selling Point en duurzaamheid en meer tips

 • Financiering bancair en de rol van eigen vermogen

 • Financiering middels crowdfunding

 • Financiering bij Qredits microkrediet

 • Leasing van activa (operational lease, financial lease, apparatuur, auto’s en machines)

 • Financiering bij investeerders, waar op te letten en hun eisen en aandelenbelang

 • Financiering op basis van jaarrekening en berekening van de dekkingswaarden

 • De leenovereenkomst/offerte en waar je op moet letten

10:00 -11:00 uur: Fiscale regelgeving en tips

 • Wanneer is het financieel gezien gunstig om de eenmanszaak om te zetten in een BV

 • De BV met de Fiscale eenheid en de optie rekening-courant

 • De aftrekposten bij de eenmanszaak

 • Tips bij de omzetbelasting

 • Wat te doen bij dreigend faillissement en hoe deze te voorkomen

11:00-11:30 uur: Mogelijkheid tot stellen van vragen over de onderwerpen Financiering & fiscaal

11:30- 12:15 uur: Gratis lunch (brood/luxe salade/beleg/thee/koffie/frisdrank) verzorgd door ‘ Restaurant at home’

12:15- 13:15 uur: Ondernemingsplan inhoud qua theorie en analyses uitgelegd

 • Missie en Visie

 • SMART-doelstellingen

 • Target groups

 • Marktonderzoek

 • Marketing-mix

 • Concurrentie-analyse

 • SWOT-analyse

 • Confrontatiematrix

13:15: 14:15 uur: Financieel hoofdstuk van het ondernemingsplan haarfijn uitgelegd

 • Openingsbalans

 • Exploitatiebegroting

 • Omzetcalculatie met marktonderzoek

 • Liquiditeitsbegroting

 • Eindbalans boekhoudkundig sluitend

14:15- 15:00 uur: Mogelijkheid tot stellen van vragen over het Ondernemingsplan & Financieel plan

15:00- 15:15 uur: Afsluiting

Mocht het boeken online niet lukken (wegens update van de website) stuur dan gerust een mail of bel ons op: 0800-4448844 of info@jouwondernemingsplan.com


Pitchers gezocht voor Quote 500 Talks!

Oktober 2019

Ben jij een Pitch-keizer of -keizerin en wil jij jouw bedrijf onder de aandacht brengen bij de Crème de la Crème der Nederlandse ondernemers? Dat kan!

Quote pitch

Quote is terug met de inspiratieshow Quote Talks waarin deze keer de Quote 500 centraal staat. Voor het eerst in de geschiedenis van Quote is nu ook de lancering van de Quote 500 toegankelijk voor lezers.

Een mooier podium om je jonge startup in de schijnwerpers te zetten, is niet te bedenken. Maar het wordt nog beter.

Degene die zijn/haar bedrijf met de meeste overgave pitcht, wordt beloond met een paar prachtige prijzen, waaronder een interview in Quote. Wil je meedoen, of heb je iemand anders in gedachten die op het podium zou kunnen schitteren, stuur dan een mail naar quote@quotenet.nl. Wie weet zijn onze spotlights op 4 november wel voor jou!

Bron: https://www.quotenet.nl/nieuws/a29317000/pitchers-gezocht-voor-quote-500-talks/


Gemak van betaaltermijnen en korting

April 2019

Goedkoop ondernemingsplanBij ons kan je standaard in 2 termijnen betalen.

Echter, ook wij ontvangen soms cliënten welke moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen omdat zij bijvoorbeeld een bijstandsuitkering genieten en derhalve een BBZ-krediet willen aanvragen voor hun op te starten onderneming.

Wij zijn empathisch van aard, begrijpen deze situatie en kunnen na overleg deze cliënt een korting verlenen op ons toch al zeer lage tarief. Voorwaarde is wel dat de aanbetaling iets wordt verhoogd zodat wij ook zekerheid verkrijgen. De kwaliteit van het ondernemingsplan blijft van hetzelfde hoge niveau. Bel ons gerust voor meer info.


Hoe bescherm ik mijn idee of bedrijfsformule?

September 2018

Hoe bescherm ik mijn idee of bedrijfsformule

Hoe bescherm ik mijn idee of bedrijfsidee en zo goedkoop mogelijk als het kan?

Paranoïde of naïef, de balans

Je hebt een prachtig idee of concept en wilt dit graag beschermen. Natuurlijk heb je geen doorverwijzing naar een psychiater i.v.m. paranoïde stemmingen, echter ben je bewust van het aanwezig zijn van gehaaide ondernemers, waarvan sommige jouw idee graag met weinig moeite  willen exploiteren of eventueel reverse-engineered, aangepast op de markt willen brengen.

Duur of niet?

Het eerste waar startende ondernemers dan aan denken is het aanvragen van een patent of octrooi, echter is dit een kostbare aangelegenheid (honderden à duizenden euro’s is geen uitzondering, het registreren van een beeldmerk van mijn vroegere hobby-onderneming kostte bijvoobeeld al ruim € 800,-) en heeft zo zijn voorwaarden.

Betaalbare alternatieven

Hieronder derhalve 3 betaalbare mogelijkheden voor de startende ondernemer met een budget:

 • CCProof.nl : Op www.ccproof.nl kan je, na het aanmaken van een account, al je documenten, schetsen en impressies betrekking hebbend op je idee uploaden en deponeren zodat je als het ware een ‘geboorte-akte’ in bezit hebt: op betreffende datum had jij dat betreffende idee. Het is nuttig om dus ook het ondernemingsplan daar te uploaden alsmede bijvoorbeeld impressies van de interieurarchitect, protoype, mode-impressies, impressies van de branding-expert, logo-designer, webdeveloper etc., in ieder geval al datgene waar van jij denkt dat dat belangrijk is als identiteit voor jouw onderneming. Niet onbelangrijk: het kost slechts € 70,- per jaar, een waardevolle investering;

 • Het aangetekend opsturen naar jezelf: oorspronkelijk komt dit fenomeen uit de muziekbranche. Amateurproducers die willen aantonen dat zij op een bepaald moment een bepaalde tune, track of beat hebben geproduceerd (een demo), kunnen deze demo op een geluidsdrager bewaard, aangetekend bij het postkantoor versturen naar zichzelf. Het klinkt inderdaad gek! We zijn geen Mr. Bean, maar op de aangetekende brief die naar jou aankomt staat wel een poststempel, en dus is dit eigenlijk weer een soort van geboorte-akte. Let er wel op: open de post dus nooit als je hem hebt ontvangen maar bewaar deze voor het moment dat je moet aantonen dat jij de rechthebbende bent van het materiaal. De astronomische investering: € 6,95 en wel te voldoen op het postkantoor;

 • Een iets duurdere optie, echter wel krachtig: Voor bewijs dat je de eerste maker bent van een literair of wetenschappelijk werk kan je een datumregistratie vast laten leggen bij een willekeurige notaris.

Ter info

Het vastleggen van algemene contracten of concepten kan dus niet meer bij de Belastingdienst bij de afdeling Registratie en Successie, enkel voor onderhandse wettelijke akten: Citaat van de Belastingdienst, (Belastingdienst.nl, augustus 2018): “Wij registreren alleen nog akten waarvan registratie wettelijk is vereist voor de geldigheid van de rechtshandeling.” Dus alleen bij een pandrecht en aandelen op naamstelling.

Rachid Guenoun BBA bc  – Juli 2018 – 


Jouw ondernemingsplan en de Business Angel

Februari 2018

Op startendeOndernemers.nl een kort artikel van Rachid over de gang naar en procedure bij een business angel of  invOndernemingsplan voor business angel of investeerderesteerder:

Gedurende de 12,5 jaar dat ik ondernemingsplannen heb geschreven voor uiteenlopende cliënten en

projecten hebben we af en toe de gang moeten maken naar een investeerder of participatiemaatschappij in plaats van naar de bank.

Dit had soms te maken met een verhoudingsgewijs laag eigen vermogen bij de cliënt of een qua risicoclassificatie afwijkend project.

Maar hoe werkt het als je gewapend met een ondernemingsplan overtuigd bent van je concept en dit wil overleggen aan een investeerder?

In de meeste gevallen komt het neer op 5 stappen die je doorloopt:

Lees meer…

https://startendeondernemers.nl/startendeondernemers/artikelen/post4037-Jouw_ondernemingsplan_en_de_Business_Angel


Uit je bedrijf gezet worden door je investeerder is een risico bij durfkapitaal

 Februari 2018

Ga je als ondernemer in zee met een durfkapitalist, dan kan dat zomaar het einde van je carrière bij je eigen startup inluiden. Toch is dat niet altijd slecht voor het bedrijf, zo blijkt.

Het is een van de dillemma’s waar je vroeg of laat mee te maken krijgt als startup-ondernemer: wel of niet in zee gaan met een investeerder? Venture capitalists (VC’s) zorgen er in Silicon Valley voor dat bedrijven larger-than-life worden, maar als ondernemer geef je wel de controle uit handen.

Sterker nog: zo’n 20 tot 40 procent van alle startup-oprichters krijgt na een VC-kapitaalronde een andere functie. Het gebeurt zelfs geregeld dat je als ceo opeens – met een forse zak geld – aan de kant wordt gezet door een nieuwe ceo, die het bedrijf volgens de VC beter zou kunnen professionaliseren.

Onderzoek

De vraag is of zoiets in het voor- of nadeel van de startup is. Twee Amerikaanse professors, Michael Ewens en Matt Marx, besloten het uit te zoeken. In het zakelijk-wetenschappelijke tijdschrift Harvard Business Review leggen ze uit dat ze uit een databank informatie verzamelden over het aantal VC-kapitaalrondes en de werkgeschiedenis van startup-oprichters in de VS van 1995 tot 2008.

Zo konden ze zien of oprichters aan de kant waren gezet en in het bedrijf mochten blijven of niet. Ze keken hoe die startups het bleven doen tot de zomer van 2017, om te zien of het eventuele vertrek van een ceo goed of slecht was voor een startup.

Ceo vervangen

Ze ontdekten dat ongeveer een op de vijf oprichters na een VC-kapitaalronde werd vervangen. Niet altijd direct, juist ook als de rust in de tent was teruggekeerd en de startup ouder werd. Het gaf de VC’s alle tijd om de positie van de oprichters te heroverwegen.

Vervolgens keken de onderzoekers naar de prestaties van de startups: waren die beter voor bedrijven waarbij de oprichter aan boord was gebleven? Was er bijvoorbeeld vaker sprake van een beursgang?

Bedrijven met een afgezette oprichter presteerden slechter, merkten de onderzoekers. Maar, stellen zij: dat kan ook gewoon aan de matigheid van de bedrijven zelf liggen. Misschien zorgde de herziene rol van de oprichters er in dit geval zelfs wel voor dat de bedrijven niet verder in de penarie waren geraakt.

Succesvolle exit

Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar de onderzoekers besloten hiervoor eens te kijken naar vervangingen van ceo’s bij startups die niet aan een VC gelieerd waren. Zodra het door minder overheidsregels (geen concurrentiebeding) gemakkelijker werd om een ceo te vervangen, werd dit vaker gedaan, merkten ze.

De onderzoekers concludeerden uit hun data dat een 14 procent hogere waarschijnlijkheid van het vervangen van een ceo samenhangt met een 25 procent hogere kans op een succesvolle exit. Voor de onderzochte bedrijven was het bovendien financieel beter dat een oprichter helemaal uit het bedrijf vertrok dan dat hij of zij nog een zijrol bleef vervullen.

De onderzoekers denken dat dit kwam doordat het voor onduidelijkheid kan zorgen als de oude baas nog rondloopt bij het bedrijf. Wie is nu écht de leider?, zouden medewerkers zich kunnen afvragen

Bron: Sprout.nl

EDIT Redactie JouwOndernemingsplan: Zorg voor een goede exit-stategie met je investeerder op papier en denk goed na tegen welke prijs je een meerderheids- of minderheidsbelang wilt afstaan.


JouwOndernemingsplan financiert met het business plan Ponyclub  Mileda van Tom en Femke Jacob voor € 200.000,-.

Maart 2017

Ondernemingsplan voor manegeTom en Femke Jacob hebben het hart op de juiste plaats. Na hun Speelgoedbank en Kinderkledingbank in Haarlem voor minder bedeelde kinderen, waar JouwOndernemingsplan.com ook het business plan voor heeft geschreven, wilden zij een manege starten zodat kinderen in Haarlem een paard konden verzorgen en rijden ook als hun ouders daar geen geld voor hadden.

Na de bank en een kerkelijke instantie was het de beurt aan geldvoorelkaar.nl, een crowdfunding site waar JouwOndernemingsplan mee samenwerkt, om de resterende € 200.000,- op te halen.

Dit is gelukt!

Wij feliciteren Ponyclub Mileda met de start zodat kinderen in de lagere sociale klasse in Haarlem paard kunnen rijden en verzorgen.

Ponyclub Mileda is een ponyclub die het kind en pony met elkaar verbind. Het gaat om meer als een uurtje paardrijden. Het gaat om de omgang en de verzorging van het paard. Bij ons duren de lessen dan ook geen uur maar 1.5 uur waarvan je het eerste half uur bezig bent met je pony. Ponyclub Mileda zorgt ervoor dat de kinderen met respect omgaan met de paarden. Wij geven alle kinderen een gezellige plek waar ze elke dag, de hele dag welkom zijn om te helpen met alles wat er op de club gedaan moet worden.

Ponyclub Mileda zorgt ervoor dat kinderen die opgroeien in gezinnen die op of onder de armoedegrens leven ook kunnen paardrijden en paarden kunnen verzorgen. Zodat paardrijden niet meer een elite sport is. Ponyclub Mileda heeft stage werk plekken voor niveau 1-4. Ponyclub Mileda zet paarden in voor gedragstraining van kinderen.

Bron:https://www.ponyclubmileda.nl/


JouwOndernemingsplan zorgt met ondernemingsplan voor Poultry Ventures B.V. voor kapitaalinjectie van € 200.000,-.

Februari 2017

Ondernemingsplan voor groothandelAbdi, een professional in de pluimveesector kwam naar JouwOndernemingsplan.com voor een ondernemingsplan voor zijn groothandel in kipproducten. Abdi is reeds accountant maar had geen tijd om zelf een ondernemingsplan op te stellen en dus kwam hij naar ons. Na met het ondernemingsplan een krediet opgehaald te hebben bij de ING was Qredits aan de beurt voor een stapelfinanciering. Jaarcijfers waren aanwezig en dus hoefde er niet opnieuw een compleet ondernemingsplan opgesteld te worden maar wel prognoses aanvullend op de aanwezige jaarcijfers (latest  estimate) EN ondersteund met marktonderzoek en intenties van potentiele afnemers. Dit stelden wij dus voor hem op.

Het krediet is voor hem binnen!


Schokkend: 70% van de Nederlandse bedrijven groeit niet, slechts 3.000 snelle groeiers

November 2016

Voor het eerst in zeven jaar is het aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland gestegen. Er zijn nu ruim 3000 snelle groeiers, zogenaamde scale-ups, die veelal innovatieve producten op de markt brengen. Toch groeit 70 procent van de bedrijven niet, of krimpt zelfs.

Een zorgelijke ontwikkeling, constateert hoogleraar Justin Jansen van de Erasmus Universiteit in ScaleUp Dashboard, een jaarlijks onderzoek naar snelgroeiende bedrijven.

“Je ziet een tweedeling ontstaan binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Er is een kleine groep van zo’n zes procent die snel groeit en een steeds groter wordende groep die helemaal niet groeit. De overgrote meerderheid van het mkb heeft niet het vermogen om te vernieuwen.”

In 2008 was het aandeel bedrijven dat stabiel bleef of kromp nog 57 procent. Sindsdien loopt het percentage ieder jaar op. “We zien dat veel van zulke bedrijven wel de ambitie hebben om te groeien, maar niet het leiderschap of de financiële middelen die daarvoor nodig zijn”, aldus Jansen.

“We moeten ervoor zorgen dat ook deze bedrijven kunnen groeien. Bijvoorbeeld door ze aan te sporen om te leren van innoverende bedrijven in hun sector, of met die partijen samen te werken. Het is noodzakelijk dat ze ook nieuw, jong talent gaan aantrekken.”

Nieuwe banen

Positieve uitkomst van het onderzoek is dat meer start-ups er in slagen om een scale-up te worden. Dat betekent dat ze minstens tien medewerkers in dienst hebben en over een periode van drie jaar telkens zeker 20 procent omzetgroei of werkgelegenheidsgroei hebben behaald. Een op de twintig start-ups werd in 2015 een scale-up, 59 procent meer dan in 2014.

Voorbeelden van snelle groeiers zijn webwinkel Coolblue, online kranten- en bladenkiosk Blendle en uitzendorganisatie Young Capital. Tussen

Business plan voor groei

Oprichter Alexander Klöpping (l.) in een pop-up winkel van online kiosk Blendle

2012 en 2015 zorgden alle snelle groeiers samen voor bijna 74.000 nieuwe banen. De meeste snelgroeiende bedrijven zijn te vinden in de detailhandel en de zakelijke dienstverlening.

In de branches die de overheid bestempeld heeft als topsectoren, waaronder de chemie en de tuinbouw, zijn juist weinig snelgroeiende bedrijven te vinden. Daardoor blijft ook het aantal nieuwe banen in die sectoren achter.

Bron: Nos.nl


Hoe Butlerbuddy de klusjesman persoonlijk maakt

September 2016

Een oppas, kok of klusjesman via ‘een vertrouwd netwerk’, dat belooft startup Butlerbuddy. Medeoprichter Patrique van der Valk pitcht.

Startup Butler buddyWat is Butlerbuddy? 

“Een online vertrouwens-netwerk en community waarbij je elkaar kunt inhuren voor diensten’, zegt Van der Valk. “Daarbij kun je denken aan schoonmaken, oppassen en mensen die goed kunnen koken. Eigenlijk hebben we een smoelenboek gecreëerd waarbij iedereen zijn eigen profiel heeft. Daar kun je een verhaal over jezelf vertellen, foto’s plaatsen en aangeven voor welke diensten je beschikbaar bent. Als je meerdere diensten aanbiedt dan kun je daar natuurlijk ook verschillende bedragen voor vragen.”

“Butlerbuddy draait om drie core values: vertrouwen, service en gemak. Om die te waarborgen zijn we vanuit onszelf begonnen en hebben we de afgelopen maanden iedereen zelf gescreend. Daar blijven we ook mee doorgaan. Van alle buddy’s hebben we een paspoort, cv, ze zijn WA-verzekerd en wij hebben ze allemaal face to face gesproken.”

Wie zitten erachter? 

Van der Valk werkte werkte vier jaar geleden bij een bank en was op zoek naar een schoonmaakster. “Die vond ik via een vriend bij een accountantskantoor. Na een eerste kennismaking gaf ik de huissleutel af. Alleen op basis van het advies van zo’n vriend vertrouw je een persoon. Toen dacht ik: dat kan veel makkelijker. Daar heb ik Bas van Poppel bij betrokken, ik ken hem vanuit een stage op Curaçao. Hij kan goed designen en daar zijn we mee begonnen: hoe moet de site eruit zien dat deze vertrouwen uitstraalt.”

Ervaring met ondernemen komt van de derde oprichter: Martijn Lindeman. Van der Valk: “Mijn ouders stonden toen we 12 waren naast zijn ouders op de camping aan het Gardameer in Italië. Daarna hebben we altijd contact gehouden. Martijn is een succesvol internet ondernemer, hij heeft een vergelijkingssite voor hotels gehad. Dus toen we met Butlerbuddy begonnen zei mijn moeder: je moet eens met Martijn gaan praten.”

Wie zit te wachten op Butlerbuddy? 

“Drukke een- en tweeverdieners, met of zonder kinderen, die graag huishoudelijke taken willen uitbesteden. De vraag naar de markt is zeer groeiende en zal naar verwachting verdubbelen tot ongeveer 2023 naar ongeveer 2 miljoen huishoudens.”

Wat is het verdienmodel? 

“We pakken een kleine commissie op de totaalprijs.” Hoeveel die commissie is wil Van der Valk niet prijsgeven. Overigens gaat een klein gedeelte van die opbrengst naar de CharityBuddy Foundation, een goed doel voor hulp aan mensen die onder de armoedegrens leven.

Hoe ver is Butlerbuddy? 

“Op dit moment hebben we ongeveer 400 mensen in de community. Dat zijn ongeveer 100 buddy’s en 300 klanten. Zij zijn deel van de beta die draait in het Gooi en Amstrerdam. We zijn nu hard bezig om nieuwe gebieden uit te breiden. Utrecht, Eindhoven, Den Haag en Rotterdam komen er binnenkort bij. Ook gaat in oktober onze app live, zodat het nog makkelijker wordt om Butlerbuddy’s in te huren. En gaat volgende week de nieuwe site online.”

Nog funding nodig? 

Om verder te kunnen groeien zoekt het bedrijf nog een investering van 500.000 euro. Doel is om die voor het einde van het jaar binnen te hebben.

Bron: Sprout.nl


Wat is een startup? De 4 belangrijkste kenmerken

Augustus 2016

Start-up en het ondernemingsplan1. Schaalbaarheid

Misschien wel de belangrijkste vraag bij een startup: kan het product of de dienst in mum van tijd uitgroeien tot iets groots? Zoals startup-goeroe Paul Graham al zei: ‘Startups are companies designed to grow fast’. En dat betekent volgens de definitie van Steve Blank; een continue zoektocht naar een schaalbaar en repeatable (herhaalbaar) businessmodel. Dat kan bijvoorbeeld door slim gebruik te maken van bestaande dingen, zoals taxi’s (Uber) of vastgoed (Airbnb).

Het tempo ligt hoger dan in een normaal bedrijf, zegt Mock. “Een startup zou sneller moeten zijn dan anderen, je kunt het je niet veroorloven om achter te lopen op je concurrentie.” Je kan een startup volgens hem vergelijken met een soort franchise. “Alleen deed McDonald’s er 50 jaar over om 2000 vestigingen te openen, terwijl je dat met een startup in 7 jaar zou moeten kunnen doen.”

Succesvolle startups kenmerken zich door hypergrowth. “Opschalen gaat dan in korte tijd van 20 man naar 200 of 2000 mensen. Het is een andere tak van sport, waar de meeste gevaren liggen. Een startup is zo goed als zijn laatste investeringsronde.”

Die snelheid uit zich ook in het begrip burnrate: hoeveel geld een startup ‘verbrandt’ om zo snel mogelijk marktaandeel te kunnen veroveren. Mock: “De nummer 1-reden waarom startups failliet gaan is omdat het geld op is.”

Is de weg omhoog eenmaal gevonden, dan komt het label scale-up in zicht. Dat zijn bijvoorbeeld bedrijven zoals Catawiki en Travelbird, die inmiddels honderden miljoenen omzet genereren. Al is de term scale-up nog lang niet overal gemeengoed, zegt Ruben Nieuwenhuis. “In Silicon Valley zegt men: als je 40 procent groeit per kwartaalbasis ben je ook een startup. De term scale-up wordt in Silicon Valley niet gebruikt, daar hebben ze het gewoon over extreem snel groeiende startups.”

Een scale-up is objectief gezien wel makkelijker te identificeren, zegt Thomas Mensink. “Die bestaat minimaal 3 jaar en heeft minimaal 20 procent groei in omzet of fte’s per jaar.”

2. Zoekend

Een startup kan dan wel hard groeien, de definitieve vorm staat nog niet vast. Startups zijn continu aan het testen en valideren of de dingen schaalbaar en herhaalbaar zijn, zegt Nieuwenhuis.

Daarom zijn er meer dan genoeg mensen die zelfs een bedrijf als Tesla (omzet eerste kwartaal: 1,15 miljard dollar) nog steeds een startup noemen. Nieuwenhuis: “Zij hebben hun scaling-fit nog niet bewezen; kunnen ze in 2018 daadwerkelijk 500.000 auto’s produceren? Het businessmodel is nog niet gevalideerd.”

“Een bedrijf als buurtapp Nextdoor heeft zijn businessmodel uitgevonden en bewezen in de VS, maar landde pas onlangs in Nederland met de vraag: hoe gaat het met ons businessmodel in Europa? In die zin is het nog steeds een startup.”

Startups laten zich vanaf het begin leiden door lean- en agile-principes: hoe kun je – door te praten met klanten – een snelle product market fit vinden? Om vervolgens met een minimum viable product live te gaan; een product dat de kern van je aanbod behelst, maar dat nog niet ‘af’ is, zodat het snel gelanceerd kan worden.

Slaat je product niet aan, of blijkt juist dat een bepaald onderdeel daarvan goed in de smaak valt? Dan maakt een startup een pivot, een rigoureuze draai in zijn businessmodel. Twitter begon bijvoorbeeld als een podcast-dienst, maar eindigde als microblog.

Het kan jaren duren voordat het uiteindelijke businessmodel is gevonden. Nieuwenhuis: “Catawiki is in 2009 gestart, maar eigenlijk pas vorig jaar keihard gaan groeien. Je merkt dat bedrijven een paar jaar nodig kunnen hebben voordat ze hun businessmodel hebben gevonden. En dan moet je nog leren schalen. Dat kan 5 tot 10 jaar duren.”

Het is wel een misvatting om een bedrijf als Google of Adyen nog een startup te noemen, stelt Quintin Schevernels. “Daar gaan tientallen, honderden miljoenen omzet doorheen. Vanaf zo’n 50 tot 100 medewerkers en 20 à 30 miljoen omzet ben je de startupdefinitie eigenlijk wel voorbij.”

3. Gedreven door technologie

Startups zijn relatief jong, gedreven door technologie en hebben een model dat vaak dankzij technologie schaalbaar is, zegt Schevernels.

Hij wijst op een snel groeiende retailformule als Stach, dat in korte tijd negen vestigingen opende. “Die formule slaat aan, groeit best wel hard en heel veel uitdagingen zijn hetzelfde. Maar toch is het geen startup omdat het technologische element daar ontbreekt en omdat die ondernemer bijvoorbeeld huurcontracten moet afsluiten. Hij kan wel schalen, maar exponentiële groei doordat het vooral digitaal is, die heeft hij niet.”

Het is niet onlogisch dat startups meestal techbedrijven zijn, zegt Nieuwenhuis. “Al hoeft het niet per se een techbedrijf te zijn, kijk naar WeWork. Maar door technologie is schalen makkelijk en snel.” Het verschil tussen digitale en niet-digitale bedrijven is echter aan het vervagen, “uiteindelijk groeit elk bedrijf naar een techbedrijf.”

4. Drive

Nog iets dat een startup onderscheidt: de mentaliteit. “Het is je modus operandi”, zegt David Mock. Dat betekent volgens hem bijvoorbeeld het ontbreken van een 9-tot-5-mentaliteit. “Als je platform er om 3 uur ‘s nachts uitligt, bel je de cto uit bed. Als het niet binnen een uur geregeld is, dan heb je een probleem.”

Startups zijn volgens hem ‘alles of niets’. “Je bent constant bezig met je startup en je hebt geen tijd voor familie of vrienden. Je moet continu je burnrate in de gaten houden en doorbouwen en dan na 5 of 7 jaar voor de exit gaan. Daarna kan je eventueel nog verbonden blijven aan je bedrijf, zoals Mark Zuckerberg bij Facebook of Bill Gates bij Microsoft.”

“Veel ondernemers beseffen dat niet”, zegt Moch, “maar ze moeten nu al bezig zijn met de volgende investeringsronde”. En dat terwijl oprichters van een startup al met zoveel andere dingen bezig zijn. “Maar zij moeten dat doen, dat geld ophalen. Zij hebben de visie en bezieling. De anderen zijn meer werknemers.”

Bron: Sprout.nl


Zo maak je investeerders het hof

Juli 2016

Ondernemers vertellen hoe ze investeerders vonden en waarom het juist met die ene geldschieter zo goed klikte.

Wouter Staal (eigenaar en managing director Yoghurt Barn)

“Als je gelooft in je eigen idee, dan moet je er voor gaan. Zo ben ik samen met mijn vrouw Esther de Yoghurt Barn begonnen. De eerste zaak openden we in 2012 in Utrecht, een jaar later de tweede in Amsterdam. Nu zijn we bezig met weer nieuwe vestigingen.”

“Die eerste zaak is volledig gefinancierd door angel investors, de tweede ook door angel investors plus crowdfunding. Het meeste geld is door vrienden en bekenden ingelegd, via crowdfunding hebben we een ton opgehaald.”

 “Als je een goed verhaal hebt, is dit ook de goede manier: mensen krijgen een gevoel mee. En je krijgt ondertussen naamsbekendheid en bindt klanten.”

“Maar ga niet in zee met investeerders waar je geen klik bij voelt. En mijn belangrijkste advies: als het kan wacht dan zo lang mogelijk met het afstaan van aandelen.”

Paul Veugen (oprichter Usabilla en Human)

“Ik heb veel gehad aan angel investors bij mijn twee bedrijven Usabilla en Human. Voor het eerste bedrijf haalden we ongeveer een half miljoen dollar op, bij Human een miljoen dollar. Allemaal informal investors die ook ondernemer zijn en het zelf allemaal al een keer gedaan hebben.”

“Usabilla, een internettool voor business to business, had direct een heel duidelijk verdienmodel dat op korte termijn waardebepaling gaf. Dat maakte het voor investeerders relatief minder risicovol.”

“Human is een app die mensen tot meer bewegen aanzet. Dat is een consumentenproduct in een supersnel ontwikkelende markt. Dat vraagt investeerders die zich daar comfortabel bij voelen en die zijn in Nederland minder te vinden. Die zoeken we in Amerika, ook omdat daar meer kennis is over dit soort producten. Voor investeerders die niet in die tak van sport thuis zijn, is die sector echt één grote chaos. Met kennis van zaken kun je de kansen zien.”

We zoeken investeerders in Amerika, ook omdat daar meer kennis is over dit soort producten

“Ik heb altijd veel geluk gehad: de zeven à acht informals die in mijn bedrijven investeerden, zijn nooit op mijn stoel gaan zitten. Dat heeft ook te maken met het vertrouwen dat ze in jou hebben. De eerste investeerders die geld in Usabilla staken, hebben ook in Human geïnvesteerd. Vanwege dat vertrouwen. Dat is het belangrijkste wat ik andere ondernemers wil aanraden: werk met investeerders waar je het goed mee kunt vinden. Is dat niet het geval, dan moet je er ook echt niet mee in zee gaan.”

Hompe Heijmerink (ondernemer en mede-eigenaar Evening Breeze)

“Wat wij doen op het gebied van airconditioning en persoonlijke koeling is net zo grensverleggend als de iPhone destijds was. We hebben nu 500 stuks wereldwijd aan hotels verkocht maar zijn nu aan expansie toe. We willen er nu ook een consumentenproposite van maken. Daarom zoeken we nieuwe investeerders.”

“Er zitten momenteel acht investeerders in ons bedrijf: een fonds, drie ondernemers en vier angel investors. De bedragen variëren van enkele duizenden euro’s tot enkele tonnen.”

“Wat je als ondernemer dan zeker niet moet doen is gaan googelen op investeerders. Wij halen die investeerders altijd vanuit het eigen netwerk. Investeerders die vaker met dit bijltje hebben gehakt. En altijd personen waar een persoonlijke introductie of referentie uit ons netwerk aan vooraf is gegaan.”

Wij willen horen dat zij zeggen: ‘Wow, wat een gaaf product’

“Het gaat daarbij niet alleen om het inbrengen van geld. Onze investeerders moeten ook kennis, reputatie en een netwerk kunnen meebrengen. En ze moeten in staat zijn een langere groeitermijn door te maken. Dus geen venture capital, geen spreadsheet-terreur.”

“Er moet een oprechte passie zijn bij onze investeerders voor het product dat wij maken. Wij willen horen dat zij zeggen: ‘Wow, wat een gaaf product’.”

Bron: Sprout.nl


TU Delft startup haalt stroom uit WiFi signalen

Juni 2016

De Delftse startup Nowi is genomineerd voor een Asia Utility Innovation Award. Nowi gebruikt bestaande WiFi signalen niet alleen voor internet, maar als energie bron op zichzelf. Het WiFi wordt gebruikt om Internet of Things sensoren van stroom te voorzien, zonder dat de internet verbinding verloren gaat. Zo hoeven deze sensoren niet meer regelmatig vervangen te worden doordat de batterijen op gaan.

Ondernemingsplan start up

Toekomst

In 2022 gaan woningen heel veel sensoren hebben, gemiddeld 500 per huishouden. Al die sensoren creëren enorm veel extra informatie en dat maakt ons huis ‘slimmer’. Uiteindelijk moeten slimme huizen daardoor ons leven makkelijker, goedkoper en duurzamer maken.

Het probleem is dat 1 keer in de twee jaar de batterijen van de rookmelder vervangen nu al vervelend is, dat 500 keer moeten doen in 2 jaar maakt je leven nog niet bepaald makkelijker. Sensor levensduur is een grote beperking van het ‘Internet of Things’. Deze startup van de TU Delft gaat daar op een bijzondere manier verandering in brengen.

WiFI als energiebron

Nowi gebruikt WiFi als een energiebron voor sensoren. De signalen worden als het ware ‘geoogst’ door de sensoren en zo omgezet naar stroom. De Nowi sensoren gebruiken deze sensoren om zichzelf weer op te laden. Zo is er dus geen vervelend gepiep meer als er weer een sensor op is.

Nog belangrijker, ook geen extra werk, kosten en milieuvervuiling door batterijen te vervangen.

Nowi

Een woordvoerder van Nowi hierover: “Onze WiFi routers thuis sturen dus eigenlijk continue signalen rond met een energie lading er in waar we tot nu toe niks mee deden. Dat gaat veranderen. Eindeloos kattenfilmpjes op YouTube kijken was nog nooit zo verantwoord!

Nowi is een startup die een jaar geleden is opgericht door Elektrotechniek en Strategic Product Design (voormalig) studenten van de TU Delft en is een onderdeel van het YesDelft! startup programma.

Een commercieel product laat nog wel even op zich wachten en zal pas gelanceerd worden in Q1 2017. Nowi is nog op zoek naar partners om mee te testen en extra investering om sneller te groeien.

 Bron: dutchcowboys.nl


Van pizzabakker naar een pizza-imperium

Juni 2016

De 28-jarige Manon van Essen ligt vanaf volgende week met haar gezonde pizza’s bij de Albert Heijn. Hoe heeft ze dat gedaan? “Met vallen en opstaan. Ik ga een pizza-imperium neerzetten, mijn ambities zijn altijd groot”, zegt ze in een interview met RTL Z.

Onder het merk Magioni liggen de pizza’s van Van Essen volgende week bij alle vestigingen van de Albert Heijn XL. “We hebben 2 pizza’s, we beginnen eerst alleen met de bodems.”

Magioni heeft een bodem voor bloemkoolpizza met 80 gram bloemkool. En een bietenpizza met 40 gram voedzame bietenvezel (pulp) en 40 gram biet in de bietenbodem.

Ondernemingsplan pizza

Ondernemingsplan pizzeria

Bodems

Eerst worden alleen de bodems verkocht. Klanten kunnen dan zelf bijvoorbeeld een volledige bloemkoolpizza maken. De Magioni pizzabodem maakt het voor iedereen gemakkelijk om groenten te eten. Zo heeft een pizza, getopt volgens recept van Magioni, altijd uit 150 gram groenten.

Van Essen: “Over een aantal weken gaan we ook volledige pizza’s leveren aan de Albert Heijn.”

Hoe kom je bij de Albert Heijn?
“Het idee is ontstaan omdat ik dacht: de schappen puilen uit met groenten en toch worden we steeds dikker. Daar gaat iets mis.”

“Er is wel toegang tot groente, maar slechts 3 procent van de mensen haalt de groenteclaim van het voedingscentrum. Er ligt wel groente, maar mensen willen het gewoon niet eten. Als ik het nu iets bedenk dat het makkelijker maakt? Iedereen vindt pizza lekker en zo is het makkelijker om de claim te halen.”

“Door vallen en opstaan ben ik zover gekomen. Ik ben eerst naar de huidige producent gegaan van de pizzabodems van de AH. Maar ja, eigenlijk ben ik daar heel erg afgewezen. De producent zei me: de dag dat Albert Heijn bloemkoolbodems gaat verkopen die komt nooit. Dat idee. Daar zaten ze dus naast, haha.”

En toen?
“Dan moet je het zelf doen. Ik ben bij een restaurant begonnen, Ducap hier om de hoek in Amsterdam. ‘Hallo, ik ben Manon, ik bak gezonde pizza’s, mag ik jullie ovens gebruiken?’ en dat mocht. Ik ben gaan bakken in het restaurant en dat lukte.”

“Ik doe alles alleen en in een fase van medelijden van anderen ben ik nog 1 keer een shot gaan wagen. Ik ben gestopt in het restaurant en heb een nieuw businessplan geschreven en de beste mensen erbij gezocht. Waaronder een topper uit de retail en een hele goede producent, een andere dan die nu aan Albert Heijn levert. En die waren wel enthousiast. We gaan nu bewijzen dat het wel kan, nadat het plan was gefaald.”

Van Essen speelt in op de toenemende interesse voor een gezonde levensstijl, waarin ook gewoon geleefd mag worden. De slogan van haar merk Magioni luidt ‘your healthy pleasure’ wat betekent dat genieten én gezond eten prima samen kan gaan. De innovatie van Magioni zit in de bodem van de pizza, die voor een groot gedeelte bestaat uit groentevezels en zo min mogelijk uit additieven.

In hoeveel winkels kom je te liggen?
“Weet je dat ik daar helemaal niet mee bezig ben. Ik ben zo blij dat ik daar lig. 50 vestigingen geloof ik, ik lever aan 1 punt. Of de producten een succes worden dat moet de toekomst nog uitwijzen. Het is in ieder geval ontzettend leuk. Vanmiddag hebben we ons lanceringsfeestje.”

Magioni gaat ook starten op 200 scholen. Met een soort mini-variant, een gezonde pizzasnack met 50 gram groente.

“Ik ga nu een pizza-imperium neerzetten. Mijn ambities zijn altijd groot. Ik heb communicatie gestudeerd, maar ik doe sowieso altijd dingen die niet bij m’n roots liggen. Ik bedenk gewoon iets wat ik heel graag wil en dan doe ik het gewoon. Ik haal hier heel veel plezier uit elke dag. Mijn hoofd zit vol met pizza. Dit is het!”

Bron: RTLZ.nl


Hengelo: gratis 6 maanden huur met goed ondernemingsplan

Juni 2016

Met het gratis verhuren van acht winkelpanden hoopt Centrum management Hengelo de leegstand in de binnenstad een halt toe te roepen. Ondernemers met een goed plan – een jury beslist daarover -kunnen zes maanden kosteloos een pand huren dat door de eigenaar ter beschikking is gesteld. De belangstelling is aanzienlijk, zegt centrummanager Gerard Veldhof.

Idee uit België

Stichting Centrum management Hengelo is vijf jaar geleden opgericht door ondernemers vanuit een BIZ (Bedrijven Investeringszone) om het centrum een economische impuls te geven, vertelt Veldhof. Leegstand is daarbij een van de urgente problemen; in het centrum van Hengelo staan bijna twintig winkels leeg. In de Belgische stad Tongeren deed Veldhof enige tijd geleden het idee voor gratis verhuur op. Hij werkte het plan Win je Winkel uit voor Hengelo, benaderde vastgoedeigenaren en zocht samenwerking met de gemeente.

Inmiddels hebben zes pandeigenaren in totaal acht panden ter beschikking gesteld, die in grootte variëren van 40 tot 650 vierkante meter. Onder de eigenaren zijn zowel grote beleggers als particuliere investeerders, van wie de panden al geruime tijd leeg staan. Tot nu hebben zich al tien belangstellende ondernemers met een plan gemeld. En de campagne is pas net begonnen, zegt Veldhof. ‘Als het nodig is, heb ik nog enkele reservepanden achter de hand, van eigenaren die ook wel willen meewerken.’

Extra aantrekkingskracht

Binnenkort presenteren de ondernemers hun businessplan – uiteenlopend van een shop-in-shopconcept tot de verkoop van streekproducten en kleinschalige horeca. Voorwaarde is dat de nieuwe winkels iets toevoegen aan het centrumgebied. Op die manier zorgt de organisatie ook voor draagvlak onder andere ondernemers die wel gewoon huur moeten betalen. Het project geeft het hele kernwinkelgebied van Hengelo extra aantrekkingskracht, zo is de bedoeling van de initiatiefnemers. Een jury, waarin ook de wethouder Binnenstad zetelt, Marcel Elferink, beslist eind september wie een half jaar lang vrij van huur een pand kan krijgen. Het is wel de bedoeling dat de ondernemers na dat halfjaar hun onderneming voortzetten. Ze betalen overigens wel voor overige vaste lasten.

Ook in Vlissingen

Deze zomer opende ook in Vlissingen een ondernemer de deuren in een pand dat vrij van huur wordt aangeboden door de vastgoedeigenaar.

Bron: www.binnenlandsbestuur.nl


Bedrag crowdfunding in 1 jaar verdubbeld

Februari 2015

Het bedrag dat in Nederland met crowdfunding is binnengehaald is in 2014 verdubbeld ten opzichte van 2013. Vorig jaar werd 63 miljoen euro opgehaald met crowdfunding, bijna twee keer zoveel als de 32 miljoen die in 2013 nog opgehaald werd. In 2014 werden meer dan 2000 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd. In totaal is in Nederland in de afgelopen jaren meer dan 100 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Douw&Koren.

Crowdfunding groeit al enkele jaren explosief. In 2012 en 2011 haalden crowdfundprojecten nog respectievelijk 14 en 2,5 miljoen euro op.

Zakelijke en persoonlijke lening

Crowdfunding is gaan groeien in populariteit toen banken door de crisis steeds minder vaak ondernemers wilden financieren. De formule is zo succesvol dat het ook, nu de crisis afneemt, een populaire financieringsvorm blijft. Crowdfunding wordt nu ook steeds vaker ingezet voor persoonlijke projecten zoals het kopen of verbouwen van een huis.

Websites crowdfunding

Veel gebruikte crowdfunding websites zijn geldvoorelkaar.nl en lendico.nl. Degene die leent, bepaalt een relatief hoge rente: 6 tot 8,5 procent. Koren: “Als de bank ertussenuit gehaald wordt, dan betalen kredietnemers een lager rentepercentage dan bij de bank en krijgen kredietgevers een veel hoger rentepercentage dan op hun spaarrekening.

Bron: Douw & Koren


Crowdfunding dit jaar in Nederland snel gegroeid

December 2014

Crowdfunding is nog een kleine markt, maar sterk in ontwikkeling. Dit jaar zijn er negentien nieuwe crowdfundingplatforms geregistreerd in Nederland.
Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vrijdag op basis van een onderzoek naar de sector.

Dergelijke platforms willen projecten financieren met bijdragen van particulieren. Via deze platforms zal in 2014 naar verwachting ongeveer 37 miljoen euro aan financiering verstrekt worden. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2013.

Crowdfunding voorziet volgens de toezichthouder duidelijk in een maatschappelijke behoefte als alternatieve financiering voor onder meer het midden- en kleinbedrijf. AFM verwelkomt crowdfunding-initiatieven, zolang die in het belang van geldgevers en -vragers zijn.

AFM vindt het belangrijk dat de crowdfundingsector de ruimte krijgt om op een verantwoorde manier te groeien. ”Dat betekent dat ze voldoet aan een aantal randvoorwaarden, zoals professionele platforms, een minimumniveau aan transparantie en een bepaalde mate van bescherming van de geldgever en geldvrager.

De toezichthouder vindt dat de sector daarin zelf een belangrijke verantwoordelijkheid draagt. Maar er zijn volgens AFM ook een aantal wettelijke aanpassingen voor nodig.

Zo wil de toezichthouder op de korte termijn het aantal soorten vergunningen voor crowdfunding van vier naar drie brengen.
Bron: ANP


Blog: Het belang van intenties en een USP bij de kredietaanvraag

Februari 2014

In dit artikel voor Businessbox mijn ervaring met een cliënt bij de bank en hoe belangrijk een intentiecontract en USP zijn :

Onlangs kreeg ik een cliënt tegenover mij op kantoor voor het schrijven van zijn ondernemingsplan. Gebruikelijk is dat ik eerst enige vragen stel om er achter te komen wat iemand precies wil ondernemen. Deze man kwam wat vaag over. Het gesprek verliep moeizaam, er kwamen geen echte antwoorden, ook niet na het volgende kopje koffie. Na enkele gerichte vragen van mijn kant bleek het dat hij al jaren stukadoor was, een krediet nodig had en in zijn vrije tijd zijn opgekochte bouwval in een gehucht in Brabant van de grond af herbouwde en renoveerde. De arme man had dus geen geld meer over voor een busje en het aan het werk zetten van personeel. Het scheen dat hij zogeheten intentiecontracten bezat voor het stuken van een groot nieuwbouwproject in Groningen.

De projectontwikkelaars stonden klaar om hem deze grote opdracht te verlenen. Maar waarom? Deze man werkte namelijk met een nieuw stuc-product van glas wat een sterk isolerende eigenschap heeft. En de ontwikkelaars gelovende gingen zij mee met de nieuwste technieken en wilden zij hem inschakelen. Hier had mijn cliënt dus 2 sterke punten: Hij had tegenover de opdrachtgever een USP, een Unique Selling Point, namelijk het feit dat hij met het nieuwste stucmateriaal werkte wat ook nog isolerend is. Vanuit het oogpunt van de bank was dat ook belangrijk, namelijk het in bezit zijn van een intentiecontract. Daar houden de banken van.

Afijn, ik schreef een compleet ondernemingsplan voor deze man welke hij vervolgens had bestudeerd en waar hij mee in stemde. Het was veel werk om door te vragen voor de antwoorden om het plan te schrijven. Ik bleef me wel afvragen waarom de man niet straight to-the-point was en niet duidelijk in zijn communicatie. 2 weken later in het betreffende  gehucht hadden we een gesprek met een Qredits medewerker inzake zijn kredietaanvraag. Wederom vaagheid. Het gesprek werd ditmaal door de Qredits medewerker ervaren als niet duidelijk. Ik had hier een slecht gevoel over wat later werd bevestigd: de kredietaanvraag werd afgewezen.

Via een vriend van deze man kwam ik dezelfde dag erachter dat hij liever niet te veel vertelde. Maar hoe dat zo? Het bleek dat hij in het verleden een café runde wat uiteindelijk failliet ging. Bezorgd als hij was om het vooral niet ter sprake te brengen. Het was duidelijk dat hij niet besefte dat het verleden eigenlijk niet telde en dat hij verder moest kijken met zijn onderneming. Ik kwam hem daarna te spreken en vroeg hem of hij vroeger een onderneming had. Hij antwoordde daarop bevestigend met de mededeling dat hij failliet was gegaan. Blij dat het woord er eindelijk uit was vertelde ik hem dat dat niet echt ter zake doet bij zijn nieuwe onderneming, vooral omdat het een totaal andere branche betrof.

We spraken af om hierin helder te zijn en ditmaal het ondernemingsplan te mailen naar de ING. Een week later, op een zonnige dag hadden we de afspraak bij het ING-kantoor. Eenmaal binnen werden we hartelijk welkom geheten door de accountmanager en gevraagd hoe we onze koffie wilden. Nog voordat wij gingen zitten en een slok konden nemen, zei deze goede man : ´De offerte ligt al klaar´. De stukadoor had dus meteen een positief antwoord op zijn kredietaanvraag. Zijn als last ervaren faillissement in het verleden hoefde niet ter sprake te komen en terecht! Wat meer telt is dat je een goede omzetbepaling, een sterke USP en goede solvabiliteit dient te bezitten om de meeste kans te maken bij de bank. En natuurlijk kunnen intentiecontracten heel bepalend zijn, zelfs bij gering eigen vermogen.

Rachid Guenoun BBA bc

https://www.businessbox.nl/het-belang-van-intenties-en-een-usp-bij-de-kredietaanvraag/


Provincies: 630 miljoen euro voor ondernemer beschikbaar

Februari 2014

Wie op zoek is naar ondernemerskrediet doet er goed aan zijn licht op te steken bij zijn provincie. Regionale ontwikkelingsmaatschappijen, die het doel hebben om de lokale economie te verstevigen, hebben in 2014 gezamenlijk een pot van 630 miljoen euro beschikbaar.

De verschillen in budget tussen de regio’s zijn gigantisch: Flevoland heeft dit jaar 200.000 euro beschikbaar, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij 250 miljoen. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z. Het bedrag kan nog hoger uitvallen, de NOM (Groningen, Friesland en Drenthe) zoekt op dit moment uit hoeveel geld ze beschikbaar hebben.

Van achterstand naar voorop lopen
Na de oorlog richtte de overheid ‘regionale ontwikkelingsmaatschappijen (‘ROM’s’) op. Door de mechanisatie in de landbouw liep de werkloosheid in de ‘randen van Nederland’ sterk op vergeleken met de Randstad. Maar dat plattelandsimago zijn de ontwikkelingsmaatschappijen van zich aan het afschudden. Nu hebben ze vooral de ambitie de regio voorop te laten lopen, nationaal én internationaal. Ze verstrekken risicokapitaal, worden zelfs aandeelhouder in bedrijven en herstructureren vervallen bedrijventereinen. Het is dus niet zo verwonderlijk dat de vacaturen die ROM’s vandaag de dag hebben openstaan lijken op die van een private equity partij. Zo is Oost NV, dat Gelderland en Overijssel moet opstuwen in de vaart der volkeren, op zoek naar een ‘investment manager’.

Budgetten regionale ontwikkelingsmaatschappijen

BOM

250.000.000

Oost NV

250.000.000

Liof (Limburg)

100.000.000

Innovation Quarter (Zuid-Holland)

27.000.000

Zeeland

400.000

Flevoland

200.000

Tesla
Het is aan de inspanningen van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij te danken dat het hippe Tesla voor Tilburg heeft gekozen om zijn Europese distributiecentrum neer te zetten, vertelt woordvoerder Monique Beuker aan de telefoon. Toch investeert Brabant vooral in Nederlandse bedrijven. “De ondernemer kan zich telefonisch melden, of via de website, levert zijn business plan aan en na 3 dagen nemen we contact op”. De ambitie van de regio is groot: in 2020 moet het in de top 5 van de meest innovatieve regio’s van Europa staan. De provincie besloot daarom afgelopen december 200 miljoen extra uit te trekken om de Brabantse economie te versterken. Dat betekent dat het druk wordt bij BOM – die zijn pot nu ziet groeien tot 250 miljoen dit jaar. ”We hebben hier nu 70 mensen werken, dat moeten er komend jaar 90 worden”.

Innovation Quarter
Sinds vorige week kunnen ondernemers zich aanmelden bij investeringsfonds van Innovation Quarter – de nieuwe, trendy naam van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Zuid-Holland. Het fonds heeft een beginkapitaal van 28 miljoen euro. Nu werken kennisregio’s zoals de Rotterdamse Haven, Leiden (farma) en Delft nog nauwelijks samen. Innovation Quarter moet naar een ‘ecosysteem’ van meerdere bedrijven groeien, zoals Eindhoven dat al jaren succesvol doet.

Innovation Quarter krijgt daar een aandeel in de bedrijven voor terug, dat op termijn weer te gelde gemaakt moet worden. Zo moet het fonds doorgroeien tot 100 miljoen. Zo’n 30 bedrijven hebben zich al aangemeld.

Bron: RTLNieuws.nl